Se spune ca mancatul este o experienta senzoriala, care evoca emotie si pasiune. Tocmai de aceea, mancatul cu mana este un obicei care se practica cu mult inainte sa apara tacamurile.
Scripturile dezvaluie ca fiecare deget este o extensie a celor 5 elemente. Prin degetul mare vine spatiul, degetul aratator aduce aerul, degetul mijlociu semnifica focul, degetul inelar reprezinta apa, iar degetul mic este pamantul.
Prin urmare, mancatul cu degetele stimuleaza aceste 5 elemente si ajuta la producerea sucurilor digestive in stomac. De asemenea, terminatiile nervoase de pe varful degetelor sporesc procesul de digestie. A simti mancarea cu ajutorul degetelor devine o modalitate de a semnala stomacului ca esti pe cale sa mananci – moment in care devii mai constient de gust, textura si arome.
In cele ce urmeaza, vom reaminti importanta si impactul mancatului cu mana asupra sanatatii si iti vom oferi sfaturi utile pentru a putea adopta in mod corect acest obicei in viata ta.
Beneficiile mancatului cu mana
In zilele noastre, a manca cu mana poate fi perceput ca un gest nemanierat, neigienic si poate chiar primitiv. Insa vei fi surprins sa afli multele beneficii pe care le poate avea asupra sanatatii.
Iata cateva beneficii ale mancatului cu mana:
Puterea sta in mainile tale
Gestul prin care mananci se numeste ”Samana Vayu” Mudra, care este o forma de prana, adica forta vitala – energia esentiala pentru miscarea vietii (cunoscuta si sub denumirea de Pancja Vayus). Samanta Vayu este un flux de energie, care circula lateral si spre centru – stomac, ficat, splina, pancreas, intestin si este responsabil pentru digestia si asimilarea alimentelor.
Imbunatateste digestia
Aceasta Mudra, cu accent primar pe Chakra Manipura (Plexul Solar), ajuta la echilibrarea aerului – menita sa imbunatateasca digestia, absorbtia si asimilarea nutrientilor. Inainte ca digestia sa inceapa, creierul primeste semnale concrete din partea terminatiilor nervoase ale degetelor care intra in contact cu alimentele – moment in care sunt eliberate sucurile digestive, care se pregatesc pentru a digera hrana.
Iti implica toate simturile
In comparatie cu tacamurile, care sunt o bariera intre papilele tale gustative si mancare, mancatul cu degetele iti angajeaza toate simturile, inclusiv pielea. Prin urmare, mancatul devine o actiune mult mai satisfacatoare.
Ofera bacterii sanatoase
Se cunoaste ca Flora Normala este o bacterie pe care o avem cu totii la nivelul palmelor si a degetelor. Aceasta bacterie nu este daunatoare, ci chiar ne protejeaza de multi microbi din mediul inconjurator si ne ajuta la intarirea imunitatii. Cand mananci cu mainile, flora din degete este inghitita si are rolul de a stimula digestia in intestin.
Impiedica sa te arzi la limba
Daca mananci cu mainile, vei evita sa te arzi la limba, doarece degetele iti spun daca mancarea este foarte fierbinte, astfel incat sa mai astepti cateva momente inainte de a manca.
Previne alimentarea excesiva
Mancatul cu mainile te face sa mananci mai lent si, prin urmare, sa digeri mai bine alimentele, deoarece devii mai constient de procesul de a manca pe masura ce il experimentezi cu toate simturile. Cu ajutorul mainilor iti poti administra mult mai bine portiile, evitand supraalimentarea.
Sfaturi pentru mancatul cu degetele
In mod tradițional, a manca cu mana era inacceptabil in multe culturi. Insa, de cand se pune accent pe multiculturalism, oamenii sunt deschisi la noi obiceiuri si experiente.
Bucura-te mai intens de gustul mancarurilor, luand in considerare urmatoarele sfaturi pentru mancatul cu mana:
- Spala-te bine pe maini inainte de masa.
- Ia doar muscaturi mici si imparte mancarea in portii mici.
- Nu iti linge degetele in timp ce mananci cu mana.
- Foloseste varful degetelor pentru a tine mancarea.
- Nu sufla mancarea ca sa se raceasca. Mai bine asteapta cateva minute pana cand va fi potrivita pentru consum.
- Nu atinge telefonul in timp ce mananci cu degetele.
- Tine aproape de tine un servetel pentru a te sterge pe maini sau gura.
- Pastreaza-ti coatele departe de masa, pastrand o pozitie dreapta a corpului.